Tämän takia pikavippejä otetaan

Pikavippipalvelu Ferratum järjesti hiljattain kilpailun, jossa ihmiset kertoivat mitä erilaisimpia tarinoita, miksi he ovat ottaneet lainaa netistä. Varsin yleisiä syitä olivat lainan ottaminen ruokaan, tai esimerkiksi hajonneen kodinkoneen korjaamiseen, mutta monet olivat tarvinneet lainaa ilman vakuuksia huomattavasti erikoisemmissakin tilanteissa. Kyseessä ei siis ollut mikään tutkimus, vaan kilpailu, jossa tuiki tavalliset ihmiset kertoivat syitä, miksi he ovat hakeneet pikalainaa.

Kilpailun voitti jo yli kymmenen vuoden ajan pankkialan rahoituspäällikkönä työskennellyt henkilö, joka kertoi, kuinka hän oli joutunut ottamaan lainaa heti pankissa olleen toimintahäiriön vuoksi. Kyseinen henkilö oli ollut hotellissa, ja hänellä oli ollut käytössään vuokra-auto. Hotellia maksamaan alkaessaan hän oli kuitenkin saanut todeta, ettei hänen luottokorttinsa toiminut pankissa olleen häiriön vuoksi. Tilanne muuttui varsin kiperäksi, sillä vuokra-autonkin palautus olisi ollut muutaman tunnin kuluttua.

Henkilö kuitenkin pelastui tilanteesta pikavipin avulla. Pikavippi nimittäin mahdollisti sen, että hän pystyi maksamaan hotellihuoneensa ja vuokra-autonsa vuokran, ja käteen jäi vielä sen verran, että kertoja pystyi maksamaan kotimatkansa. Pankkihäiriö oli ohitse jo samana iltana, joten hän pystyi maksamaan lainansa heti takaisin hyödyntäen nopean maksajan etua, jolloin lainan kulut jäivät lähes olemattoman pieniksi – ainakin siihen nähden, miten suuri apu lainasta oli ollut.

Monet kilpailuun vastanneista kertoivat myös ottaneensa pikalainaa ulkomaillakin. Eräs vastaajista kertoi, miten. Vippi oli auttanut häntä, kun hän oli tullut ryöstetyksi ulkomaan matkallaan. Henkilö oli menettänyt ryöstön yhteydessä lompakkonsa ja kaikki sen sisällä olleet kortit, sisältäen mm. myös pankkikortin. Pienlaina oli kuitenkin nopea apu, ja kertoja sai ostettua ruokaa itselleen sekä lapselleen niin pitkäksi aikaa, että hän sai hankittua uudet kortit ja muut menettämänsä tarpeelliset tavarat.

Henkilöillä, jotka tekevät pätkätöitä, voi taloudellinen tilanne olla ajoittain todella heikko. Kun tuloja ei ole, voivat yllättävät menot, joihin ei ole osannut varautua, aiheuttaa taloudellisessa tilanteessa todella pahoja notkahduksia. Pankeista lainaa ei tällaisiin tilanteisiin saa, sillä pankkilainojen saamisessa menee lähes poikkeuksetta useita viikkoja. Lisäksi pankkien tarjoamat kulutusluotot ovat selvästi pikavippejä kalliimpi vaihtoehto. Pankit myös myöntävät lainojansa usein ainoastaan vakituisessa työsuhteessa oleville henkilöille.

Pätkätöitä tekeville ihmisille auto on monesti välttämätön kulkuneuvo, sillä työhommia voi välillä tulla kauempaakin. Tällaisissa tilanteissa auton rikkoontuminen on viimeinen asia, mitä voisi toivoa. Autot eivät kuitenkaan ole ikiliikkujia, ja välillä niihin tulee vikaa. Autojen huoltaminen on monesti kovin kallista hommaa, eikä pätkätyöläisten rahat yksinkertaisesti riitä kalliisiin huoltoihin. Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa pikaluotto voi olla kultaakin kalliimpi apuri.

Useimpien kokemusten perusteella vippejä otetaan siis aivan tavallisten arkisten menojen hoitamiseksi, eikä suinkaan juhlimiseen tai muihin vähemmän tärkeisiin menoihin. Lähes jokainen kilpailuun vastannut korosti myös, miten tärkeää lainat on maksaa ajallaan takaisin. Silloinhan homma on rehellistä kummaltakin osapuolelta.