Pankeista ei saa heti lainaa

Suomen Pienlainayhdistys teetti Taloustutkimuksella hiljattain selvityksen, jonka tavoitteena oli selvittää, voiko pankista saada pientä ja lyhytaikaista lainaa heti. Tutkimuksen tulos oli kuitenkin karu, varsinkin kuluttajien kannalta: Pankeista ei yksinkertaisesti voi saada pientä ja lyhytaikaista lainaa ilman vakuuksia.

Taloustutkimus teki hiljattain Suomen Pienlainayhdistyksen pyynnöstä Mystery Shopping –tutkimuksen, jossa tutkimuslaitoksen tutkimushaastattelijat suuntasivat kymmeneen eri pankkiin, tavoitteenaan saada 200€ vippi heti, ilman vakuuksia tai takaajia. Yksikään kymmenestä mukana olleesta pankista ei kuitenkaan myöntänyt haettua lainaa, ja pääasiallisiksi syiksi annettiin liian pieni lainasumma ja liian nopea lainantarve. Lainan saamiseksi olisi edellytetty mm. pysyvää asiakassuhdetta, ja muutenkin lainan saamiseksi olisi mennyt useita viikkoja.

Kaikki tutkimuksessa mukana olleet pankit olisivat vaatineet lainan hakijalta tiliasiakkuutta, eli asiakkaan pankkitilin olisi tullut olla kyseisessä pankissa. Vaihtoehtoisia lainoja tarjottiin monesta pankista, mutta näistäkin kaikista pienin olisi ollut 400 euron vippi. Suurimmassa osassa tapauksista vaihtoehtoinen lainasumma olisi kuitenkin ollut huomattavasti tätäkin suurempi ja pidempiaikaisempi.

Jos pankista ottaisi 400 euron lainan, tulisi se huomattavasti kalliimmaksi kuin 400€ vippi, sillä pankkilainoihin tulee poikkeuksetta avausmaksu ja kuukausittainen tilinhoitomaksu. Kovimmillaan pelkkä avausmaksu voi olla jopa 300 euroa. Näiden kulujen lisäksi lainalle lasketaan tietysti normaali vuosikorko. Pääasiallinen syy sille, että pankit eivät myönnä parin sadan euron lainoja, onkin juuri nimenomaan kohtuuttomat lainasta aiheutuvat kulut suhteessa otettavan lainan määrään.

Tutkimus siis vahvisti ainakin sen, että nopeassa rahantarpeessa oleville kuluttajille pikalaina on käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto. Tämän takia Sampsa Kataja onkin pikavippikiellollaan ajamassa kuluttajia kohtuuttomaan tilanteeseen. Jos pikalainat kielletään, mistä kuluttajat voivat enää saada heti lainaa sitä tarvitessaan? Ei ainakaan pankista, ellei ole valmis odottelemaan lainasumman saamista muutamaa viikkoa.

Pikavippejä on parjattu paljon niiden korkeiden kulujen takia, varsinkin median toimesta. Pankeista tällaisia pieniä lainoja ei saa lainkaan juurikaan sen takia, että kulut ovat usein varsin korkeita suhteessa lainattavaan summaan. Käytännössä kuitenkin, jos pankit olisivat ainoa vaihtoehto mistä lainaa voisi hakea, kuluttajat joutuisivat hakemaan suurempia ja pidempiaikaisia lainoja, kuin tarvitsisivat. Tämä taas johtaisi helposti pidempiin velkakierteisiin. Sitä paitsi, nykyään vippipalvelut tarjoavat jopa ilmaista lainaa, joten kulujen ei pitäisi olla todellakaan liian korkeita.

Kuluttajat itse ovat nykyään alkaneet suhtautua pikalainoihin huomattavasti aikaisempaa myönteisemmin. Tähän on vaikuttanut paljon varmasti ensinnäkin loistavat vippitarjoukset, mutta myös se, että ihmiset ovat käytännössä itse kokeilleet pikavippejä ja todenneet, etteivät ne niin kalliita olekaan. Edullinen vippi löytyy aina helposti vertailemalla. Lainoja voit vertailla esimerkiksi pikalainaa.co pikavippivertailusivustolla. Kyseiseltä sivustolta löytyy myös ilmainen vippi, joten jos et ole aiemmin ottanut lainaa netistä, voisi se olla hyvä keino tutustua pikavippien maailmaan.