Joulu tulee vaikka rahat on loppu

Joulu tulee vaikka rahat on loppu – Katso velkaneuvojan vinkit joululahjoihin

Monen vähävarainen on pulassa, kun auto yllättäen hajoaa. Myös joulun kulutusjuhla sotkee monen perheen taloudellisen tilanteen tulevien kuukausien ajaksi.

Erityisesti pienituloisten perheessä joulu on vuoden tiukimpia hetkiä. On painetta ostaa läheisille lahjoja ja joulupöytään herkkuja, vaikkei tulotaso riitä muulloin edes peruselämiseen. Kun vanhukset, yksinhuoltajat ja työttömät yrittävät selvitä joulun paineista, alkaa diakoniatyön kiireisin vuodenaika.

Jouluavustusta kysytään usein silloin, kun ei kehdata näyttää naapureille tai vaikka omille lapsille sitä, miten heikko rahatilanne on, toteaa diakonina Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa toimiva Päivi Haltsonen.

Monessa kodissa taloustilanteiden ratkaisuksi on otettu pankin kulutusluotto tai luottokortti. Rahan tarve voi taas olla hyvin moninainen, kuten joululahjojen hankinta tai auton korjauttaminen. Joka neljännellä suomalaisella kulutusluotto onkin toiminut keinona menojen rahoittamiseen.

Lainojen takaisinmaksuaikataulu venyy monilla

Kulutusluoton myöntävä osapuoli vaatii usein, että luoton saa matalalla korolla ja hyvillä maksuehdoilla vain, jos sen maksaa määritellyssä ajassa takaisin. Vähävaraisella jo muutaman sadan euron autokorjauslasku voikin olla katastrofi, kun rahoitusta ei saa mistään.

Osuuspankin asiantuntijapäällikkö Jani Hautala kertoo pankin myöntävän lainaa vain sellaisille hakijoille, joiden edellytykset maksaa laina takaisin aikanaan ovat kunnossa. Vastuuton lainaaminen on vastoin asiakkaan etua ja saattaisi johtaa asiakkaan todellisiin maksuvaikeuksiin.

Jo useat suomalaiset maksavat kulutusluottonsa takaisin hitaammin, kuin lainaa otettaessa oli tarkoitus, kertoo Finanssialan keskusliitto. Yleensä maksumuutosten syynä on muuttuneet elämäntilanteet, kuten ero tai työn menettäminen. Talous- ja velkaneuvoja Riitta Kiljunen on huomannut, että häneen otetaan yhteyttä kun elämänmuutos on pistänyt raha-asiat sekaisin ja postissa tulee suurempi lasku.

Kiljunen arvioi tällaisen tilanteen vaikeaksi. Asiakkaan kanssa on jouduttu miettimään erilaisten maksuvapaiden hankkimista ja suurempien hankintojen tekemistä osamaksulla. On aina mietittävä asiakkaan kanssa, mitä keinoja on käytettävissä.

Velkaneuvonnan kiire on tammi-helmikuun aikana, kun joulun laskut erääntyvät maksettaviksi. Rahattomat kääntyvät pankkien sijaan pikavippifirmojen laina-asiakkaiksi ja näiden korot ovat useimmiten kovat.

Kiljunen kehottaa harkintaan. Hän toivoo, ettei ongelmien ilmetessä panikoida, vaan mietitään rauhassa ratkaisut ja niiden seuraukset. Esimerkiksi lainat täytyy laskea tarkkaan, jotta saa selville niiden kulut ja oman maksukyvyn. Hän huomauttaa että usein onkin parempi mennä asiakkaaksi avustusjärjestölle, kuin pikavippejä tarjoavalle yritykselle.

Avun pyytäminen on havaittu diakoniatyössä ison kynnyksen takana olevaksi, kertoo Päivi Haltsonen, joka työskentelee diakonina. Laskelmien tekeminen tulee käsille hänen työssään usein vasta siinä tilanteessa, kun asiakkaan taloudellinen tilanne on jo huono. Hän suositteleekin hakemaan ajoissa apua, eikä paikkaamaan lainanmaksun ongelmia uusilla lainoilla.

Velkaneuvoja Kiljusella on ymmärrystä joulun paineille. Hän ehdottaa kuitenkin pitämään järjen päässä lahjaostoksilla ja ehdottaa vähävaraista tekemään lahjoja itse tai tarjoamaan vaikka siivousta lahjakortilla. Myös lahjakortin ostaminen on hyvä idea – sillä voi ostaa jotain hyödyllistä joulun jälkeen.